De optiek van de vuurtoren van Zeebrugge is gemaakt door Barbier, Bénard et Turenne uit Parijs. Het is een zogeheten vast-lichtoptiek met in het brandpunt een halogeenlamp. Een deur in de optiek zorgt ervoor dat het mogelijk is om onderhoud te verrichten en lampen te vervangen. De foto’s tonen de situatie omstreeks 2011.
Chronologie
Onder de vuurtoren zitten nog diverse ruimten. Als men over de pier naar de vuurtoren loopt, komt men via de voordeur binnen. Via de schacht van de toren kan men omlaag en komt men in een ruimte waar diverse installaties staan, onder andere ten behoeve van de oude misthoorn. Tevens leidt een lange gang onder de pier naar de wal, waardoor men in vroeger tijden de vuurtoren ook bij slecht weer droog kon bereiken. De foto’s tonen de situatie omstreeks 2011.
Tekeningen
Een combinatie van wenteltrappen en steektrappen verbindt de diverse verdiepingen in het vuurtorencomplex. De bovenste etages van de vuurtoren zijn enkel via de steektrappen bereikbaar en uiteindelijk komt men via een aantal openingen in de vloer terecht in het lichthuis. Vanuit het lichthuis kan men via een luik de omloop betreden. De foto’s tonen de situatie omstreeks 2011.De vuurtoren van Zeebrugge staat op de kop van de Leopold-II dam. Het vuurtorencomplex is een rijksmonument en de pier beschermde de haven van Zeebrugge. Inmiddels is de vuurtoren en de pier middenin de haven komen te liggen door recentere uitbreidingen waarbij twee nieuwe strekdammen zijn aangelegd, met daarop twee grote havenlichten. De vuurtoren is echter nog steeds functioneel en werd hier gefotografeerd omstreeks 2011.Aan de installatie met de verkeersseinen en de mistseinen is door de loop der jaren het een en ander gewijzigd. De vuurtoren is aan de buitenzijde volgehangen met stellages waarop de verkeersseinen bevestigd zijn. Op het bordes onderaan de toren is het mistsein geplaatst. De bovenste foto’s in de schemering zijn gemaakt omstreeks 2011, de onderste twee foto’s omstreeks 2008.Als men de toren betreedt via de toegangsdeur vanaf de pier, komt men in een cirkelvormige ruimte terecht. Vanuit deze ruimte kan men via een deur de torenschacht in en met wenteltrappen naar boven en beneden. Tevens kan men vanaf dit niveau via een andere trap naar het bordes onderaan de toren waar het meest recente mistsein opgesteld staat. In een andere ruimte staat nog de oude misthoorn die via een opening in de gevel uitkomt aan de zeezijde van de kop van de pier. De foto’s zijn gemaakt omstreeks 2011, behalve de foto van de misthoorn met ketel. Die is gemaakt omstreeks 2008.Zicht op de vuurtoren van Zeebrugge vanaf het land. Goed zichtbaar is het vuurtorenlicht met daaronder de verkeersseinen. Achter de Leopold-II dam waarop de vuurtoren is gelegen, is een van de havenlichten zichtbaar die op noordwestelijke strekdam staat. Ook daar is een stellage met verkeersseinen geplaatst. Foto omstreeks 2009.