Aanleiding

Deze website is een particulier initiatief naar aanleiding van een idee dat jaren geleden is ontstaan om alle vuurtorens van België en Nederland te bezoeken en het interieur vast te leggen op foto. Ik raakte geïnspireerd door de vele rijk geïllustreerde boeken vol met interieurfoto’s van vuurtorens in het buitenland. Het heeft mij om die reden altijd verbaasd dat er, voor zover ik weet, nooit publicaties zijn verschenen over de Belgische en Nederlandse torens waarbij het interieur belicht werd. 

Aanvankelijk was het de bedoeling om me te beperken tot de grotere torens. Totdat ik mijn idee deelde met een aantal mensen nadat ik een aantal vuurtorens tijdens reguliere openstellingen of activiteiten bezocht had. Er ontstonden contacten waardoor het lukte om ook het interieur van de kleinere torens vast te leggen. Hierbij deed zich dan soms weer de mogelijkheid voor om zelfs op het mooiste moment van de dag – het blauwe uur tijdens de schemering – binnen in vuurtorens te fotograferen. Uiteindelijk is dit uitgemond in een uitgebreide fotocollectie waarbij het gelukt is om (tot nu toe op één na) alle vuurtorens in beide landen van binnen en buiten te fotograferen.

Belangrijk om op te merken is dat er sinds de start van dit project objecten zijn verdwenen of nieuw geplaatst. Zo zijn er bijvoorbeeld in België havenlichten verwijderd (Blankenberge en Oostende) in verband met het het aanpassen van de haventoegang. Daarentegen verschenen er op de nieuw aangelegde strekdammen in Oostende nieuwe havenlichten. Alle objecten die in de looptijd van dit project verdwijnen of nieuw worden geplaatst, zullen in dit overzicht meegenomen worden.

Het streven is om uiteindelijk te komen tot een boek waarin al deze foto’s inclusief uitgebreide technische informatie worden samengebracht.

Doel

Het streven is om uiteindelijk te komen tot een boek waarin al deze foto’s inclusief uitgebreide technische informatie worden samengebracht. Er is voor gekozen om parallel aan de totstandkoming van dit boek een website te wijden aan dit initiatief waarbij alle objecten die in dat boek aan bod komen middels enkele karakteristieke foto’s aan het publiek voorgesteld worden. Eventuele feedback aan de hand van deze website kan gebruikt worden bij het samenstellen en vormgeven van het definitieve werk.

Bronvermelding

Per pagina zullen steeds de geraadpleegde bronnen vermeld staan. Voor de specificaties bij de objecten wordt, tenzij anders is aangegeven, zoveel mogelijk teruggevallen op officiële bronnen (zoals lichtenlijsten, zeemansgidsen en Berichten aan Zeevarenden) en vaststellingen die gedaan zijn door eigen waarneming tijdens bezoeken aan deze objecten. In het laatste geval betreft het met name actuele informatie over de aanwezige optieken en de gebruikte lichtbronnen. De meeste publicaties zijn afkomstig van overheidsorganisaties zoals de Hydrografische dienst (Nederland) of de Vlaamse Hydrografie (België).

Daarnaast vormen de IALA (International Association of Lighthouse Authorities) en de website PDOK (Publieke diensten op de kaart) een belangrijke bron van informatie. De IALA is een internationale organisatie die onder meer richtlijnen aanbevelingen op het gebied van navigatiehulpmiddelen, waaronder vuurtorens, verstrekt. PDOK is een platform waar Nederlandse overheden geodatasets ontsluiten. Op de website PDOK (www.pdok.nl) is via de PDOK Viewer een dataset met vaarwegmarkeringen te vinden met actuele informatie over deze objecten in Nederland. Ook zijn via deze website kadastrale gegevens op te vragen.